Greška
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 69

U politici nema ni vječnih prijatelja ni vječnih neprijatelja

od
Pročitano 1189 puta

 

vesnagloriaU politici nema ni vječnih prijatelja ni vječnih neprijatelja. Što je dokazala i predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt (50), koja se koalicijski vratila "starom jatu" i na izbore izlazi "pod ruku" s HDZ-om te joj je pripalo četvrto mjesto na listi u šestoj izbornoj jedinici. Nekoć je bila miljenica pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a najveće joj se zasluge pripisuju za provedbu mirne reintegracije Slavonije polovinom devedesetih.

izvor: gloria.com.hr


Nakon izbora 2000. osnovala je, zajedno s Matom Granićem, Demokratski centar, a predsjednica te stranke postaje 2003. Te je godine imenovana i ministricom pravosuđa, a 2006. ju je smijenio tadašnji premijer Ivo Sanader. Udana je za arhitekta Zlatka Ožbolta i imaju dvoje djece: kći Valentinu (18) i sina Tina (12).

Što smatrate najvažnijim pitanjem u životu hrvatskih građanki?
-
Nemogućnost dobivanja posla zbog spolne diskriminacije, nemogućnost napredovanja na više pozicije, nejednake plaće u odnosu na muške kolege. Posebno mislim da je i dalje nepravedno prisutno nepovjerenje u sposobnosti žena.

Koliko kreditnih kartica imate i koju najviše koristite?
-
Imam pet kreditnih kartica, koje mi služe ug­­lav­nom za putovanja, a najviše koristim American.

Imate li spremačicu i koliko često trebate njene usluge?
-
Imam, jednom tjedno.

Koliko često sami skuhate kompletan obrok?
-
Svaki vikend kuham. Ostale dane u tjednu mi pomogne mama. Ja sam od onih kćeri koje svoju ma­­mu drže visoko na pijedestalu jer bez njene po­­moći teško da bih radila sve ono što danas radim.

Što smatrate mjesečnim financijskim minimumom za život četveročlane obitelji?
- Teško je to reći. Ako obitelj ima u svom vlasništvu stan ili kuću, tada bih kao minimum odredila oko 15 do 20 tisuća kuna, što je danas nedostižna kategorija za mnoge četveročlane obitelji.

Imate li kredit, u kojoj valuti, zbog čega ste ga podignuli i kolika vam je mjesečna rata?
-
Imam kredite i svi su u eurima. Podigla sam ih za kupovinu nekretnina i u pravilu cijela moja zarada odlazi na njihovu otplatu.

Koliko novih torbica i pari cipela treba jednoj ženi godišnje?
-
Za svako godišnje doba jedne cipele, a torbica zasigurno manje.

Postanete li saborska zastupnica, hoćete li se odreći povlastica poput one da možete u mirovinu ranije od ostalih žena?
-
Ja sam već bila saborska zastupnica, a kada sam to prestala biti, odrekla sam se svih povlastica. I počela raditi i graditi svoj privatni posao. Tako će to biti opet. Mene u politici nikada nisu zanimale povlastice već izazov da se nešto u društvu može promijeniti.

Kristinka Šćavina / Snježana Dragojević Harapin


Vi ste ovdje: Vijesti Novosti U politici nema ni vječnih prijatelja ni vječnih neprijatelja